2018. február 6., kedd

Korianderes vörös káposzta leves céklával.




A vörös vagyis lila káposztából általában párolt káposztát készítek a sültek mellé, de nemrégiben újságot lapozgatva rátaláltam egy krémleves receptre mely rögtön felkeltette az érdeklődésemet.... Mivel szeretek új ízeket kipróbálni, így a saját ízlésemre formálva el is készült a leves. A vörös káposzta mellett került bele még cékla, hagyma.... és a fűszerezésnek köszönhetően a leves nagyon finom volt. Amennyiben frissen szedett koriander éppen nem áll a rendelkezésünkre, úgy őrölt korianderrel ízesíthetjük. Tálaláskor tejfölt, és előzőleg megpörkölt diót kínáltam a leves mellé, melyek nagyon jól illettek hozzá.




Hozzávalók:

20 dkg vörös káposzta
20 dkg cékla
1 ek apróra vágott friss koriander
1 kisebb vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 tk reszelt gyömbér
1 tk köménymag
1/2 ek sűrített paradicsom
1 kk barna cukor
2 tk ételízesítő
frissen őrölt színes bors
1 ek olívaolaj
3 dkg vaj
8 dl víz

Tálaláshoz egy pohár tejföl és egy marék apróra vágott pörkölt dió.





A köménymagot pár pillanat alatt pörköljük meg, majd tegyük egy mozsárba, és alaposan törjük össze.

A céklát vágjuk fel kisebb kockákra, a vörös káposztát vágjuk fel vékony csíkokra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Az olajat és a vajat tegyük egy edénybe, hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a felkockázott céklát, a felcsíkozott vörös káposztát, szórjuk meg az apróra vágott friss korianderrel, a reszelt gyömbérrel, a pörkölt köménymaggal, és keverjük alaposan össze. (friss koriander hiányában, szórjuk meg 1 mk őrölt korianderrel)

Pároljuk pár percig, majd keverjük hozzá a sűrített paradicsomot, szórjuk meg a barna cukorral, az ételízesítővel, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük fel a vízzel.  

Ezután forraljuk fel, majd vegyük kisebb lángra, és addig főzzük míg a cékla és a káposzta teljesen megpuhul. 

Ekkor vegyük le a tűzről a levest, majd botmixerrel pépesítsük, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, kanalazzunk rá a tejfölből, szórjuk meg apróra vágott pörkölt dióval, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése