2016. szeptember 28., szerda

Karalábé-krémleves kakukkfüves húsgombóccal.




Egyszerű karalábélevesnek indult, aztán meglátva a kertben a kaprot, majd kicsit újragondolva, citrommal és fűszerekkel ízesítve, egy krémleves kerekedett ki belőle. Magában a krémlevest is elkanalazhatjuk, de kár lenne kihagyni belőle a húsgombócot. Mivel a zsenge karalábéból készült levest nem kell hosszasan főzni, és a húsgombóc is bőven elkészül az alatt az idő alatt, így bő egy óra múlva, már tálalhatjuk is az ebédet, vagy éppen vacsorát.





Hozzávalók a krémleveshez:

1db  nagy karalábé (v. 2 kisebb)
1 db vöröshagyma
1 db citrom
1 csokor kapor
1-1,5 dl főzőtejszín
őrölt fehér bors
2 tk ételízesítő
1 ek olaj
1/2 ek vaj
kb. 5 dl víz


A karalábét hámozzuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. 

A citrom héját vágjuk le vékonyan, hogy a fehér része ne maradjon rajta. A levét facsarjuk ki. A kaprot vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott karalábét, és együtt pirítsuk pár percig, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, adjuk hozzá a citromhéjat, a citromlevet, az apróra vágott kaprot, és keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára.

Amikor a karalábé puhára főt, szedjük ki a citromhéjat. Ezután adjuk hozzá a főzőtejszínt és botmixerrel pépesítsük.





Kakukkfüves-húsgombóc hozzávalói:

30 dkg darált hús
1 kisebb vöröshagyma
3-4 ág kakukkfű (lecsipkedve a száráról)
őrölt bors
1,5 dl olaj a sütéshez

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kakukkfüvet csipkedjük le a száráról, majd szintén vágjuk fel apróra.

Ezután adjuk hozzá a darált húshoz az apróra vágott vöröshagymát és a kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és gyúrjuk alaposan össze , majd formázzunk diónyi gombócokat.

Az olajat hevítsük fel, majd óvatosan helyezzük bele a húsgombócokat, és szép lassan süssük aranybarnára. (sütés közben többször forgassuk át, hogy egyenletesen süljön)






Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, ízlés szerint tegyünk bele a sült húsgombócból, szórjuk meg apróra vágott kaporral, majd úgy kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése